ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εις αυτό το blog, η διαδοχή των αναρτήσεων είναι εκ της παλαιοτέρας προς την πρόσφατη (αντιστρόφως του συνήθους), ώστε, το αφήγημα, να διαβάζεται σαν βιβλίο. Εννοείται ότι, διά να εμφανισθούν τα επόμενα κεφάλαια, θα πρέπει να “κλικάρετε” το «Older Posts».
ΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΤΛ...
μπορείτε να δείτε “κλικάροντας” εδώ.

Πρόλογος του βιβλίου διά το blog.

Εις το βιβλίο που δημοσιεύεται, ασκείται αυστηρή κριτική σε δύο κατηγορίες μαθηματικών (και όχι μόνον):
Α: Αυτών που διηγούνται διάφορες απλοϊκότητες, σχετικές με τον τρόπο διά του οποίου, ο Θαλής, υπελόγισε το ύψος της Πυραμίδος του Χέοπος.
Β: Αυτών που τις αναγιγνώσκουν και τις αναπαράγουν ακρίτως.
Ενδεχομένως ορισμένοι από τους αναγνώστες να θιγούν.
Ας ενθυμηθούν ότι, τουλάχιστον, είχαν προειδοποιηθεί.
...
Θα εκθέσουμε μία πλειάδα τρόπων διά των οποίων, ο υπολογισμός αυτού του ύψους, ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί οιανδήποτε ημέρα του έτους και οιανδήποτε ώρα της ημέρας. (Bλέπε εις τα Περιεχόμενα, όπου υπάρχει η λέξη «λύσις»).
Τα μέρη του βιβλίου είναι τα ακόλουθα:

ΜΕΡΟΣ Ι (Το ξυλουργείο, ως μαθησιακόςχώρος τηςγεωμετρίας.)
ΜΕΡΟΣ ΙΙ (Περί πυραμίδος σκιάς.)
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ (Λύσεις διά της χρήσεως της σκιάς.)
ΜΕΡΟΣ IV (Λύσεις άνευ χρήσεως της σκιάς)
ΜΕΡΟΣ V (Λύσεις προκύπτουσαι εκ μίας...φάρσας και άλλα τινά.)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Εδώ, η δημοσίευση θα γίνει τμηματικώς, ανά κεφάλαιο (βλέπε εις τα Περιεχόμενα). Τα δε κεφάλαια θα είναι, σχετικώς, μικρά, ώστε να διευκολύνεται ο σχολιασμός, χωρίς να διαχέεται σε γενικότητες οι οποίες είναι αναπόφευκτες όταν τα κείμενα είναι μεγάλα και μεγάλου θεματικού εύρους. Αντιθέτως, όταν η συζήτηση “εντοπίζεται” καθίσταται περισσότερο γόνιμη και δημιουργική και, επίσης, περισσότερο κατάλληλη δια να εξυπηρετηθεί από τον υποφαινόμενο. Πάντως, όσοι επιθυμούν να σχολιάσουν εφ΄ όλου του βιβλίου, μπορούν να το πράξουν εις τα Γενικά Σχόλια...
Αυτή η συζήτηση έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι εκτός του προβληματισμού τον οποίο, προφανώς, θα προκαλέσει, θα συμβάλει και εις την τελική διαμόρφωση του βιβλίου, εν όψει της έκδοσής του.
Στα πλαίσια της συζήτησης, ενδεχομένως, θα προκύψουν θέματα τα οποία πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω (π.χ. θέματα που θέτουν οι επισκέπτες). Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να γίνει εις το παρόν blog. Δι΄ ο και δημιουργήθηκε ένα δεύτερο, “συζυγές” υπό τον τίτλο:
Η θεματολογία του εν λόγω blog θα είναι βεβαίως, διευρυμένη και προς θέματα παραπλήσια. Δηλαδή, τα θέματα, τα αυστηρώς συναφή προς αυτό εδώ το blog, θα είναι ένα μέρος αυτής. Επομένως, εάν κάποιος αναγνώστης θέλει να προτείνει προς εξέταση ένα τέτοιο, παραπλήσιο ζήτημα, ας μη διστάσει.


No comments:

Post a Comment